Седемте Рилски Езера

Рила    Пирин    Мальовица    Рилски езера    Вихрен    Яловарника    Планини в България    Стара планина    България    Видин    Родопи    Камилата

    Поради големия обем на наличния снимков материал бяхме принудени да изготвим още една секция със снимки от езерата - за улеснение на потребителите с по-бавни връзки към Интернет. Произходът на Седемте Рилски езера е ледников - образувани са в резултат на последното заледяване през кватернера (последният геологичен период - един милион години), когато при топенето на ледниците водата се е събрала в циркусните вдлъбнатини. Между другото Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - 37.5 м, една доста сериозна дълбочина, ако решите да се спускате с леководолазен костюм. Доколкото ни е известно, подобни дейности, както и риболовът в езерата, са абсолютно забранени. Циркусът на Седемте Рилски езера пък е най-големият циркус в Рила. Какво е циркус? Това е вдлъбнатина с форма на кресло (изключително точно описание!) по високите части на планинските склонове. Циркусите са открити от една страна - откъм ледниковата долина, откъдето е изтичала водата при топене на ледника, а са оградени от останалите три страни със стръмни каменисти склонове. Циркусите са резултат от разрушителната дейност на фирновия лед и мразовото изветряне. Наличието им в планините говори за заледяване през кватернера - у нас такова яление се е наблюдавало само в Рила и Пирин, поради което само там има циркуси, морени и т.н. ледникови форми. Единични морени се срещат в Родопите и Витоша.

    Седемте Рилски езера замръзват към края на м. октомври и се размразяват в началото на юни - все пак това е твърде относително и много зависи от климатичните условия през годината. Понякога ледената кора може да достигне до 2 метра дебелина - да се има предвид, ако отивате на риболов при зимни условия, чака ви здраво няколкодневно копаене :-))). Както споменахме по-горе, риболовът в езерата е абсолютно забранен. Понякога сме виждали ята от пастърви, които са отнасяли люти закани от по-запалените рибари наоколо.

    В района на Седмете Рилски езера често се провеждат сбирките на Бялото братство - можете да посетите уеб-страниците им на адрес www.bratstvoto.net или www.bialobratstvo.info. Събират се в периода 22 март - 22 септември, изпълняват някакъв ритуален танц, наречен паневритмия. Всемирното бяло братство e учение и школа на така нареченото езотерично християнство (каквото и да означава това), създадено от Петър Дънов през 1897 г. Първоначално сектата (или организация, или общество, братство и т.н.) се е наричала Синархическа верига, а през 1918 година се преименува на Всемирно бяло братство. В разговорния език идеите и принципите им са най-известни като дъновизъм, но последователите на учението намират това название за обидно - рискувате да привлечете неодобрителни погледи, ако употребите това название в компания. Главни категории в учението на Всемирното бяло братство са любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, схващани като атрибути на историческия, космическия и мистичен Христос. Братството се описва като организъм, съставен от еволюиралите човешки души (ложи на Великите посветени и техни ученици) и деветте йерархии от свръхсетивни същества - ангели, архангели, начала, власти, сили, господства, престоли, херувими и серафими. За непросветените: деветте същества са подредени в низходящ ред, най-високо в йерархията са ангелите, след това архангелите, началата и т.н. Според Петър Дънов, върховен ръководител на Великото всемирно братство е самият Иисус Христос.

    Различните аспекти на учението са изложени и развити в около 4000 проповеди на Петър Дънов, говорени и стенографирани в периода от 1914 до 1944 г. Публикувани са в няколко многотомни поредици: лекции пред Общ окултен клас, лекции пред Специален окултен клас, неделни беседи, съборни беседи, утринни слова и др. Основни методи за духовна работа в Школата на Всемирното бяло братство са молитвени събрания, музикални упражнения, четене на Словото на Петър Дънов, посрещане на изгрева на Слънцето, планински екскурзии, живот в братски общности, годишни събори и други. Специални методи са Заветът на цветните лъчи на Светлината и танцът паневритмия. Главни символи на Всемирното Бяло Братство са пентаграм в кръг и котва в равностранен триъгълник, а основни негови девизи са „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа” и „Глава на Твоето Слово е истината”. Последователи на Всемирното бяло братство в България юридически са регистрирали организация с идеална цел („Бяло братство – България”), която се ръководи от Върховен братски съвет със седалище в гр. София. Извън пределите на страната съществуват десетки духовни центрове, най-голям от които е френският център в гр. Бонфен. Той е основан през 1953 г. от Михаил Иванов – ученик на Петър Дънов.

    Философът Петър Дънов (1864 - 1944) събира своите последователи на лятно духовно училище за първи път през 1929 г. Изборът на мястото не е случаен - той твърди че районът на езерата е своеобразният гръбнак на Балканския полуостров, а Седемте рилски езера са енергийният център на света и врата към Агарта - преддверието към висшите селения. Според Учителя от средата до края на август невидимите същества, които чрез свръхразума си направляват човешкото развитие, се събират на небето. Тогава позитивната енергия край Рилските езера е най-силна. Кулминацията на лятната духовна школа е 19 август, когато според Юлианския календар е Преображение Господне. Този ден дъновистите почитат като Слънчева Нова година. Те вярват, че на този ден светлината ни зарежда с необикновени сили и ни подтиква към благородни дела. Най-подходящото време за зареждане с енергия е рано сутрин. Тогава се играе и паневритмията - медитативна система от упражнения с музикален съпровод, създадена през 1932 г. Думата "паневритмия" има гръцки проиаход и означава общ, добър ритъм. В движенията на танца се пресъздава символичното сливане на мъжкото и женското начало в природата и установяването на хармония в Човека. Упражненията в системата се делят на три части: 28 въвеждащи упражнения, "Слънчеви лъчи" и "Пентаграм". Първият дял от 28 упражнения символизира пролетта. Както пролетта се характеризира с жива и стремителна енергия, така и първите упражнения от този танц са без пауза. Първоначално се танцува самостоятелно, а впоследствие - по двойки, тъй като Човекът се ражда сам и трябва да се самоопознае, преди да се сблъска с останалия свят.

    По време на втората част на паневритмията ("Слънчеви лъчи") в кръга се оформят 12 лъча, всеки от които е образуван от 6 двойки. Музиката, която служи за фон на тази част от паневритмията, е ръченица. Според Дънов ръченицата е сакрален български танц, който пресъздава ритъма на Слънцето и символизира лятото. Кръгът с лъчите започва да прилича на живо Слънце, което се разширява и свива. След това играещите се престрояват за третата част, която се нарича пентаграм. В кръга се подреждат радиално по пет двойки в лъч. Шестите танцуващи от всеки лъч образуват сами една група от пет двойки. С плавни движения двойките от всеки лъч се разделят и образуват върховете на петоъгълник. Пентаграмът е култов символ и има особено място в учението на Дънов - според него фигурата изобразява петте основни добродетели: Истина, Правда, Любов, Добродетелност и Мъдрост. Учителят смята, че който мине по пътя на Пентаграма, достига божественото съзнание, което отвежда Човека до една по-висока степен на еволюцията му.

    В много страни са правени различни научни изследвания за ефекта на паневритмията върху хората. Установено е подобряване на концентрацията и паметта, укрепване на самочувствието, намаляване на напрежението и стреса. При децата рязко спада тревожността, подобрява се общият статус при диабетици и хипертоници. Отличен ефект при наднормено тегло: някои дъновисти съобщават за свалени няколко килограма за кратко време. Всички тези полезни за здравето ефекти обаче се наблюдават при всички умерени физически натоварвания. Още в началото на четиридесетте години на двадесети век служители на Министерството на просветата въвеждат паневритмията като задължително занимание в българските училища. През 1943 година 60 учители по физическо възпитание преминали курс по паневритмия, но след идването на т. нар. Народна власт упражненията били отхвърлени от учебната програма поради свързването им с християнската религия. Интересен факт: паневритмията е станала основа за създаването на утринната гимнастика (ведрина), широко разпространена по училища и казарми от времето на социализма.

    Според дъновистие хранителната диета е не по-малко важна за регулиране на вътрешните енергии и установяване на хармония с природата. Освен източник на енергия, храната е и метод за лечение. За да даде пълноценна енергия, храната трябва да е "първична, каквато Господ ни е дал за новия човек" - свежи плодове, зеленчуци, ядки и зародиши. Дънов твърди, че докато за някои животни месото е полезно, за хората то повече вреди и пречи на еволюцията им. Трябва да се яде бавно и с удоволствие, храните не бива да са нито много топли, нито много студени. Докато се храним, трябва да звучи тиха музика, защото това е част от духовния ни живот.

    Дънов смята, че на дните на седмицата отговарят определени планети. Затова всеки ден има свой собствен символичен цвят и във връзка с него - храна, коятотрябва да се яде именно тогава. Срядата например е ден на Меркурий, има жълт цвят и тогава е хубаво да се носи нещо жълто. Храната се състои от моркови, круши, леща, зряла царевица, магданоз и т.н. През февруари пък природата спи и трябва да се премине в т. анр. житен режим - в продължение на десет дни се яде само по сто грама сварено жито на ден. Към него се добавят единствено три ябълки, които повлияват добре сърцето, и девет ореха, които да подхранват мозъка. По този начин човек не само се пречиства физически, но разбира смисъла на милосърдието и жертвата и дори омекотява своята карма. А този, който е преодолял кармата си, става свободен и е способен да достигне до Висшето космическо съзнание.

    За много хора по света именно паневритмията и учението на Дънов са най-прекият път за достигане на това висше съзнание. Учението е разпространено в много големи европейски страни, в Австралия и Америка, както и в някои екзотични места като Хаити и Конго. В класацията "Великите българи" (нещо твърде оспорвано и заклеймявано) Петър Дънов е на второ място - след Васил Левски и преди Хан Аспарух. Учителят е бил доста влиятелна личност приживе. Сред неговите лични приятели е бил тогавашният папски нунций в България - кардинал Анджело Рокали, който впоследствие става папа Йоан XXIII. Според едно изявление на кардинала Петър Дънов е най-големият жив философ на Земята по онова време. Последовател на Дънов е Пако Рабан; в едно свое интервю Алберт Айнщайн казва: "Целият свят се прекланя пред мен,  а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България."

    Тази материя е малко неразбираема за рационалисти и технократи като нас, поради което ще се въздържим от коментари и анализи - нека всеки, който се интересува от дейността на братството, да посети страниците им - пълно е с информация за дейността и идеите на тези хора. Поради големия интерес и популярността на дъновизма се почувствахме задължени да издирим и публикуваме материали за това учение.

www.bratstvoto.net    Хижи в България

www.bialobratstvo.info

Начална страница

Вход в нашия форум

www.investor-bg.com    www.ralev-dental.com

www.dentalforum-bg.com    www.bg-dentist.com

www.bg-dentist.eu    www.dentalimplants.bg

    Други любопитни факти за Седемте Рилски езера? Близо до езерата, под вр. Калин (2667 м.), е изграден язовир "Калин". В нашия уеб-сайт има секция с информация за язовира - ако се интересувате от него, просто кликнете тук.. В различни форуми попадаме на коментари по повод същността и ролята на Интернет - според много посетители Мрежата е метод за отегчаване на хората чрез засипването им с безсмислена информация. Сигурно в тези мнения има доста рационални аргументи, зависи от гледната точка.  Според нашите актуални прогнози секцията за язовир "Калин" ще се стори напълно безсмислена на 78 до 99 % от посетителите на www.bg-tourinfo.com. Съществуват обаче неща, за които повечето хора се замислят рядко или почти никога - откъде например идва електроенергията за дома и офиса? Доколко е оправдано разхищението на ток на фона на промените в климата? Все изключително важни въпроси, при разискването на които винаги се стига до възобновяемите енергоизточници, каквито са и водно - електрическите централи и язовирите. Поради това ние поднасяме и информация от такъв тип. За всички, които се интересуват от опазването на природната среда в България, препоръчваме сайта http://forthenature.org. Системата язовир "Калин" - язовир "Карагьол" е единият от двата язовира, чиито строеж е започнал преди 09.09.1944 г. Другият е язовир "Бели Искър". Строителството на язовир "Калин" и язовир "Карагьол" започва през 1925 г. от "Гранитоид" АД - трудно ни е дори да си представим какви физически и финансови рискове са поели тези хора при започването на строителна дейност на близо 2400 м. надморска височина с техниката от онова време. Винаги обаче  е имало смели и предприемчиви българи.

Начална страница

Вход в нашия форум    Избелване на зъби    Избелваща система

www.investor-bg.com    www.ralev-dental.com    Зъбни импланти

www.dentalforum-bg.com    www.bg-dentist.com    Видин

www.bg-dentist.eu    www.dentalimplants.bg

Мальовица    Рила    Пирин    Планини в България    Върхове в България    Стара планина    Рилски езера    Черно море    На Манол зелето

Явор дъвче кебапче

На Манол зелето