Църна Могила

Връх Църна могила се намира в планината Пирин и е висок 2682 метра. Вижда се идеално от средата на карстовия ръб Кончето, откъдето е направена и горната снимка. В следобедните часове стръмният скалист западен склон на Църна Могила се огрява от Слънцето и се получават ефектни снимки - има скален ръб, който дава контраст между двата склона и осигурява преливане на зони със сянка и пряко слънчево осветление. Официално за връх Църна могила се приема една кота далеч ниско надолу по протежение на рида - въпросната кота е висока 1976 метра и е разположена малко над Бъндеришка поляна. Проблемът е че най-високата точка от рида Църна Могила е един доста атрактивен и привлекателен връх, поради което сред туристическата общност в страната е станало общоприето именно този връх да се нарича Църна могила - а и все пак е доста по-висок от истинската Църна Могила! Заедно с рида Котешки чал и Средонос това се смята за едно от най-екстремните места в Пирин - нещо твърде преувеличено според нашия екип, тъй като при преминаването на целия рид открай до край не видяхме нито едно чак толкова екстремно място.

Все пак, достигането и изкачването на връх Църна могила не е съвсем лесна работа. Единият, по-трудният начин е да изкачите връх Кутело и от там да осъществите траверс към рида, след което да се спуснете към Бъндеришка поляна. Нещо подобно направихме ние - само че трябва да тръгнете рано, тъй като преходът е доста дълъг и като нищо ще замръкнете насред гората. Отнема около 10 - 11 часа; както вече стана въпрос, експтремни места няма, като изключим спускането от връх Кутело. Там на теория има пътека, но на практика има само каменни купчинки, които я маркират и се губи лесно. Доста често ще се наложи да се изкачвате обратно, защото изведнъж се озовавате на една отвесна скала, от която спускане няма. Има ужасно много сипеи, особено в по-ниската част. Ако се отклоните вляво, ще се озовете в циркуса Църна Могила, от който не знаем да има изход; затова се дръжте повече вдясно, за да преминете успешно един скален ръб и да започнете да се изкачвате към връх Църна Могила. На едно място има стари стоманени клинове и мрежи, които вероятно са останки от противолавинна установка - твърде вероятно, защото в района на Палашица и съседния рид Църна Могила често падат лавини през зимата. След началото на изкачването трябва да заобиколите една висока скална стена, почти отвесна, откъдето намерите, и внезапно се появява добре утъпкана пътека. След около 15 минути пътеката изчезва, но все пак е нещо... След като изгубите пътеката, тръгнетеправо нагоре и ще достигнете най-високата точка на рида - гледката си заслужава! Следва плавно спускане надолу по рида, докато достигнете горната станция на лифта. След това започенете да се спускате по хода на лифта, който е в процес на демонтаж (така е на теория, всъщност е оставен да ръждясва). Постепенно се навлиза в гора, която става все по-гъста. Ако разполагате с GPS, можете да следвате пътека - но без такова устройство няма как да следвате пътеката, защото тя на практика е обрасла с клекове - районът е много малко посещаван и няма кой да утъпква пътеката. За около час и половина - два от най-високата точка на рида ще стигнете до база Академика, след която спускането до Бъндеришка поляна става вече по асфалтов път.

Има и доста по-лесен начин за достигане до връх Църна Могила, но този начин не е толкова атрактивен и със сигурност изисква GPS. От база Академика трябва да тръгнете нагоре по пътеката под лифта и да достигнете до горната станция. След това само за 15 - 20 минути ще достигнете върха и може да се спуснете обратно по същия маршрут. В годините, когато е работел лифтът, е било много лесно да се изкачи Църна Могила при зимни условия; сега обаче това далеч не е така.

Пирин    Върхове в България    Дуниното куче    Баюви дупки    Зъбни импланти    Връх Вихрен    Муратов връх

www.dentalimplants.bg